Osterit aiheuttivat ruokamyrkytyksiä Helsingissä – söitkö näissä ravintoloissa?

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helsingissä on ilmennyt useita tapauksia, joissa ravintoloissa tarjoillut osterit ovat aiheuttaneet ruokamyrkytyksiä. Sairastuneita oli perjantaina 24. helmikuuta tiedossa noin 20. Asiaa selvitetään parhaillaan Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen toimesta.

Ravintoloiden elintarvikenäytteistä ja potilasnäytteistä on löydetty norovirusta. Ravintolat ovat Fisken på Disken, Ravintola Natura, Ravintola Gillet, The Cock -ravintola, Ravintola Meripaviljonki ja pop-up-tapahtuma ravintola Sake bar & Izakaya. Sairastumisia voi liitty myös muihin ravintoloihin.

Helsingin kaupunki on pyytänyt ravintoloissa syöneitä ja mahdollisista oireista kärsineitä olemaan yhteydessä. Yhteydenottoa toivotaan ensisijaisesti sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella osoitteessa https://ilppa.fi. Yhteyttä voi ottaa myös puhelimitse numeroon 09 310 31527 maanantaista perjantaihin kello 8-16.

Herkästi leviävä norovirus on Suomessa yleisin äkillisten suolistoinfektioiden aiheuttaja. Ostereiden on aiemminkin todettu välittäneen norovirustartuntoja, sillä niitä syödään tyypillisesti kuumentamatta. Ostereiden maahantuojat ovat jo ryhtyneet elintarvikkeiden takaisinvetoon.