Tutkimus: Köyhissä perheissä usein terveysongelmia

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tuoreessa tutkimuksessa selvitettiin, miten vanhempien sairastuminen liittyy toimeentulotuelle siirtymiseen lapsiperheissä. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös, missä määrin vanhempien erikoissairaanhoidon diagnoosit ennustavat perheen siirtymistä toimeentulotuelle diagnoosin jälkeen. Tulokset ovat huolestuttavia.

Erityisesti psykiatrisiin syihin liittyvä erikoissairaanhoidon käynti yhdistyi merkittävästi suurempaan riskiin siirtyä toimeentulotuelle lapsiperheissä. Tutkimuksessa havaittiin, että sosioekonomisten ja muiden terveyteen liittyvien taustatekijöiden huomioimisen jälkeen psykiatriset diagnoosit yhdistyivät kaksinkertaiseen riskiin siirtyä toimeentulotuelle. Tutkimuksessa arvioitiin, että noin kymmenyksellä kaikista toimeentulotuelle siirtyneistä lapsiperheistä syynä oli vanhempien erikoissairaanhoidon diagnoosi.

– Aikaisemmista tutkimuksista tiedetään, että sairaus ja toimeentulotuen saanti liittyvät toisiinsa. Tämä tutkimus on kuitenkin ensimmäinen, joka koskee lapsiperheitä, kertoo tutkimuksen johtaja, tutkimusprofessori Tiina Ristikari.

Toimeentulotuen saanti on luotettava lapsiperheköyhyyden sekä objektiivinen että subjektiivinen mittari. Vuosittain yli 50 000 lapsiperhettä saa toimeentulotukea. Tutkimuksen toteutti Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö, joka on lasten ja perheiden hyvää tulevaisuutta edistävä säätiö. Säätiö tukee vanhemmuutta ja lasten kasvuoloja.