Tutkimus: Mustekalojen aivot toimivat samalla aallonpituudella ihmisten aivojen kanssa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Aivojemme välittämät sähköiset impulssit kulkevat neuroniemme läpi ja ilmiö on nimeltään aivoaalto. Tiedemiehet ovat nyt onnistuneet tallentamaan mustekalojen aivoaaltoja. Tiedemiehet ovat tunnistaneet seitsemän eri aallonpituutta, joista osa on samanlaisia kuin nisäkkäillä.

Mustekalat tunnetaan älykkyydestään, koska ne pystyvät rakentamaan luolia ja käyttämään lonkeroitaan aseina. Tiedemiehet suunnittelevat nyt kokeita, jotka saattavat vaatia mustekaloja suorittamaan erilaisia oppimis- ja muistitehtäviä.

– Jos haluamme ymmärtää aivojen toimintaa, mustekalat ovat täydellinen eläin tutkittavaksi ja nisäkkäisiin vertailemiseksi. Niillä on suuret aivot, hämmästyttävän ainutlaatuinen keho ja kehittyneet kognitiiviset kyvyt. Mustekalojen kognitiivinen taito näyttäytyy tosin täysin eri tavalla kuin selkärankaisilla, tutkijatohtori Tamar Gutnick Okinawan tiede- ja teknologiainstituutista Japanista sanoi tutkimuksesta.

– Mustekalat ovat todella fiksuja, mutta tällä hetkellä tiedämme hyvin vähän siitä, kuinka niiden aivot toimivat, Napolin yliopiston eläintieteilijä Michael Kuba sanoi.