Pohjoiskorealainen vakooja googletti ”Kim Jong-un” – sai kuolemantuomion

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Pohjois-Korean vakoojaa uhkaa teloitus ampumalla, koska hän uskalsi etsiä internetistä tietoa diktaattori Kim Jong-unista. Mies työskenteli pohjoiskorealaisessa tiedustelupalvelussa, jolla on tehtävänä valvoa sisäistä ja ulkoista viestintää.

Pjongjangista kerrotaan eteläkorealaiselle Daily NK -sanomalehdelle, että vakooja oli useiden tiedusteluviranomaisten joukossa. Lopulta hänen oma kollegansa paljasti googlettelun valtion turvallisuusministeriölle. nternet-yhteyttä valvotaan tiukasti Pohjois-Koreassa, eivätkä edes huipputason tiedusteluhenkilöt pääse verkkoon ilman lupaa.

– Osastolle on annettu pääsy Internetiin. Se antoi agenteille mahdollisuuden sammuttaa hakusanatallennuslaitteet ja tehdä hakuja verkosta niin paljon kuin halusivat ilman ongelmia. Uusi toimistopäällikkö kuitenkin muutti käytäntöjä, lehdelle kerrotaan.

Pohjois-Korean ihmisoikeuskomitean johtaja Greg Scarlatoiu sanoi, että tapaus osoittaa, kuinka Kimin hallinto kamppailee pitääkseen kaiken maahan tulevan tiedon hallinnassaan. Sensuurin avulla määritellään, mitä kansalaiset saavat tietää. Samankaltaista, mutta huomattavasti kevyempää sensurointityyliä on käytetty myös länsimaissa, josta on todisteita muun muassa Twitter Files -tapauksessa. Tiedon hallitsemisella hallitaan myös kansaa.

– Jopa Kimin hallinnon luotetuimmat agentit yrittävät nyt saada tietoa ulkomaailmasta. Kimin perheen hallinto on pysynyt vallassa ylivoimaisen pakottamisen, rangaistuksen, valvonnan ja tiedonhallinnan kautta, Scarlatoiu tietää.