Niskaset kruunasivat Salppureiden satavuotisen taipaleen – Suomi kaipaa lisää nuoria hiihdon supertähtiä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa maastohiihdon kärkinimet löytyvät yhdestä Niskasen perheestä, kun Kerttu ja Iivo ovat molemmat loistaneet maailman hiihtoladuilla jo useamman vuoden ajan. Lahdessa Salpausselän kisoissa on puolestaan hiihtänyt sen satavuotisen historian aikana kaikki Suomen historian parhaimmat hiihtäjät, aina Kirvesniemistä Mietoon ja Myllylään.

Kerttu Niskanen teki tänään historiaa voittamalla hiihdon maailmancupin normaalimatkojen kokonaisvoiton. Hän taisteli naisten 20 kilometrin hiihdossa Lahden Salpausselän lumisessa maastossa. Kilpailu oli tunteellinen, koska samalla pitkä hiihtokausi sai sinettinsä, eikä kyyneliltä ole vältytty. Suomen joukkueen menestys on ollut ailahtelevaista ja asiantuntijoiden mukaan ensi kaudella täytyy kiinnittää enemmän huomiota naisten joukkueessa yhdessätekemiseen.

Iivo Niskanen puolestaan haastoi norjalaisen hiihdon kuninkaan Johannes Kläbon loppuun asti, kunnes putosi stadionilla viimeisellä lenkillä yhdeksänneksi 20 kilometrin maastohiihdossa. Suomen joukkue sai juhlayleisön hurraamaan äänensä käheäksi. Salppureiden latujen varsille ja katsomoon kerääntyi koko viikonlopun ajaksi tuhansia kisavieraita. Sata vuotta täyttäneen urheilutapahtuman tunnelma oli festivaalimainen, mutta mukana oli myös reilusti sitä kuuluisaa ”suuren urheilujuhlan tuntua”. Lahdessa yleisö kannustaa hiihtäjiä ja katsojia on aina paljon, mikä on harvinaisempaa muualla maailmalla järjestetyissä maastohiihtokilpailuissa. Laji kiinnostaa yleisöä.


Suomessa on kuitenkin jääty hiihtomenestyksen kokonaiskuvassa Norjan ja Ruotsin jalkoihin. Asialle tulisi tehdä jotain, jotta kaikista kymmenenvuotiaista pikku-urheilijoista tulee tulevaisuuden maailmanmestareita. Vaikka maastohiihto on ylivoimaisesti suosituinta Norjassa, jossa se on myös kansallisurheilulaji, niin Suomessa on valtavaa potentiaalia nousta rinnalle.

Tähän tarvitaan kuitenkin hallitustason toimia harrastustoiminnan tukemiseen, ammattitaisoiseen valmentamiseen, uskoa, toivoa ja rakkautta lajiin sekä sitä, että hiihtäminen tuntuu jälleen urheilulajina trendikkäältä. Mediaseksikkäät hiihtäjät, kuten Krista Pärmäkoski, Perttu Hyvärinen ja Remi Lindholm, ovat jo näyttäneet esimerkkiä siitä, kuinka ammattiurheilija voi kerätä runsaasti faneja rokkitähtien tyyliin.