Maaliskuu oli tavanomaista kylmempi koko maassa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Alkuvuosi on sujunut Suomessa sään kannalta vaihtelevissa merkeissä. Keskiarvoa lämpimämpien tammi- ja helmikuun jälkeen vuorossa oli tavanomaista kylmempi maaliskuu. Ilmatieteen laitoksen mukaan keskilämpötila vaihteli lounaissaariston nollasta asteesta Pohjois-Lapin -13 asteeseen.

Maaliskuu oli Pohjois-Lapissa jopa harvinaisen kylmä. Kuukauden keskilämpötila oli Lapissa yleisesti 3-5 astetta vertailukauden 1991-2020 keskiarvoa alempi. Maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa oli noin 1-2 astetta tavanomaista kylmempää.

Kuukauden korkein lämpötila oli 23. maaliskuuta Jomalassa mitattu 10,2 astetta. Alin lämpötila, -37,5 astetta, mitattiin Kittilän lentoasemalla 24. maaliskuuta. Jälkimmäinen oli samalla koko talvipuoliskon alin lämpötila ja tilastollisesti myöhäisin ajankohta talven alimmalle lämpötilalle.

Maan etelä- ja keskiosassa maaliskuu oli poikkeuksellisen sateinen. Osassa havaintoasemia rikottiin jopa maaliskuun sade-ennätyksiä. Eniten maaliskuussa satoi Joensuun Huhtilammin havaintoasemalla, jossa sademäärä nousi 100,1 millimetriin.

Maaliskuu päättyi lähes koko maassa lumisissa merkeissä. Eniten lunta oli Kainuussa, jossa lumen syvyys oli paikoin yli 120 senttiä. Lunta oli poikkeuksellisen paljon ajankohtaan nähden Kainuun liäki Pohjois-Savon pohjoisosassa ja Lapin Kaareuvannosssa.