Helsingin tekonurmista ympäristöystävällisempiä – ei enää mikromuovia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helsingin liikuntapuistojen tekonurmia uusitaan kevään ja kesän aikana. Aikaisemmat tekonurmet vaihtuvat useissa puistoissa ympäristöystävällisempiin, kasviperäiiin vaihtoehtoihin. Kaikkien kenttien laatuvaatimuksena on hyvälaatuinen harrastuskäyttöön sopiva Fifa Quality.

Helsingin kaupungin mukaan tekonurmet uusitaan porrastetusti Kontulassa, Kallahdessa, Vuosaaressa, Kivikossa, Jakomäessä ja Laajasuolla. Kunnostukset tapahtuvat 17. huhtikuuta – 31. elokuuta välisenä aikana. Kentät ovat kunnostuksen ajan poissa käytöstä.

Uusien tekonurmikenttien täyteaineena käytetään yhtä poikkeusta lukuunottamatta kasviperäisiä ruheita. Ne eivät sisällä mikromuovia tai muita ympäristölle haitallisia aineita. Tekonurmikenttien täyteaineena käytetään oliivikivirouhetta ja puurouhetäytteitä lukuunottamatta Kontulan liikuntapuistoa, jossa käytetään edelleen talvisin käytössä olevalle tekojääradalle soveltuvaa kumirouhetäytettä.

Staran toimitukselle kerrotaan jalkapallopiireistä, että oliivikivirouhe on monin paikoin havaittu ongelmalliseksi nurmikentillä, joista sitä on jouduttu imemään pois ja vaihtamaan se toisiin täyteaineisiin. Asiantuntijoiden mukaan oliivikivirouhe aiheuttaa muun muassa kaatumisessa ruhjeita pelaajien kehoon. Helsingin päätöstä pidetään hieman kyseenalaisena, koska nämä seuraukset ovat jo nyt hyvin tiedossa.