Hämeen luontokohteissa säännöllisesti ilkivaltaa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Metsähallitus on kertonut ikävästä ilmiöstä, jossa Hämeen alueen luontokohteissa tehtiin säännöllisesti ilkivaltaa. Esimerkiksi yli sadan vuoden ajan merkittävänä matkailukohteena toimineella Aulangon luonnonsuojelualueella rikottiin viime kesänä kulkupuomi peräti kolme kertaa.

– Alueelle yöaikaan kulun estävä puomi rikottiin kolme kertaa. Joutsenlammen ja Metsälammen rannalla olevia pöytiä ja penkkejä heitettiin veteen. Karhuluolan rappusten kivitasanteelle tehtiin luvaton nuotio, Metsähallituksesta kerrotaan.

Lampiin on heitetty myös roskiksia ja roskia. Puistometsän puita on katkottu useampaan kertaan. Rakkauslukkojen laittaminen ei ole sallittua ilman lupaa julkisiin rakenteisiin eikä historiallisiin rakenteisiin lainkaan. Aulangolla näin on kuitenkin tehty. Alueella on myös telttailtu, vaikka se on Aulangon luonnonsuojelualueella kokonaan kielletty.

Torronsuon kansallispuistossa on rällätty pysäköintialueella autolla. Evon retkeilyalueen Vähä-Koukkujärven puomi on rikottu ja puuliiteristä viety puita. Kesän aikana alueelle retkeilijöitä varten hankitut kirveet on varastettu. Ilkivalta aiheuttaa myös taloudellisia haasteita ja verorahoja kuluu täysin turhaan korjauskäynteihin ja uusiin rakenteisiin, kun niille olisi käyttöä useilla muilla luontokohteilla. Puistoihin on sittemmin asennettu valvontakameroita.