Astronautit tulevat itse valmistamaan lääkkeensä avaruudessa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

NASAn tutkijat uskovat, että astronauttien on järkevämpää valmistaa lääkkeensä itse avaruudessa ollessaan. Kiertoradalla ei ole apteekkeja. Uusi tapa voi olla merkityksellinen miehitettyjen avaruuslentojen onnistumiselle.

Tiedemiehet haluavat astronauttien valmistavan lääkkeitä käyttämällä bakteereja minikokoisessa astrofarmasian laboratorioissa. NASA:n pomot investoivatyli 700.000 euroa tutkimukseen, jonka avulla valmistetaan lääkkeitä kosmisten tai auringon säteiden, luuvaurioiden ja munuaiskivien säteilyvaikutuksia vastaan.

– Sairaudet ovat olennainen osa elämää, ja siksi sairauksien ehkäisy, diagnoosi ja hoito ovat ratkaisevan tärkeitä avaruustehtävissä. Kun NASA aloittaa uuden aikakauden avaruustutkimuksessa, tehokkaiden lääkkeiden tarve on otettava huomioon, Lynn Rothschild NASAn Ames Research Centeristä sanoi.