Saaristomeren norppalive alkoi – itämerennorppien elämää seurataan taas livenä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suosituissa Norppalive-lähetyksissä on päästy seuraamaan vuosittain norppien elämää Suomen luonnossa. Nyt WWF on aloittanut jälleen Saaristomeren norppaliven, jonka pääosassa ovat itämerennorpat.

Livelähetyksessä kuvataan Saaristomerellä sijaitsevaa luotoa, jolle itämerennorpat kokoontuvat keväsisin karvanvaihtoon. Parhaimmillaan kameran edessä voi makoilla jopa kymmeniä norppia. WWF toteutti Saaristomeren norppaliven myös viime vuonna, jolloin lähetys keräsi noin 700 000 katselukertaa.

Kameraa hyödyntävät myös tutkijat, jotka voivat tunnistaa norppayksilöitä videolähetyksestä. Itämerennorpilla on saimaannorppien tavoin turkissaan yksilöllinen kuviointi, joka on kuin yksilöt toisistaan erottava karvainen sormenjälki. Tutkijoiden tavoitteena on kerätä itämerennorpista samanlainen tunnistuskortisto kuin saimaannorpista.

Saaristomeren norppalive on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua. WWF avaa kevään aikana myös rakastetun, perinteisen saimaannorppia seuraavan Norppaliven. Lisäksi luvassa on aivan uusi, toistaiseksi yllätyksenä pysyvä lähetys.