Tulli epäilee: Suomeen tuotu laittomasti kuusi miljoonaa savuketta

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tulli on yhdessä Viron vero- ja tullilaitoksen kanssa tutkinut savukkeiden laittomaan maahantuontiin liittyvää rikoskokonaisuutta. Virosta ja Latviasta on tuotu Suomeen levitykseen suuri määrä savukkeita kaupallista rahtiliikennettä hyödyntäen.

Tulli takavarikoi yhdessä Viron tullilaitoksen kanssa kaksi rahtilähetystä, jotka sisälsivät lähes puoli miljoonaa savuketta. Takavarikot ovat osa rikoskokonaisuutta, jossa Suomeen epäillään päätyneen yhteensä noin kuusi mljoonaa savuketta maalis-joulukuussa 2022. Osa takavarikoiduista savukkeista on todettu tuoteväärennöksiksi.

Lähetyksistä ei ole Tullin mukaan tehty maahantuonti-ilmoituksia, ja vältettyjen verojen määrä on Suomessa noin kaksi miljoonaa euroa. Esitutkinnan aikana Suomessa ja Virossa on otettu kiinni viisi henkilöä, joista neljä on ollut tutkintavankeudessa. Heidän epäillään osallistuneen savukkeiden hankintaan ja lähettämiseen Virosta Suomeen.

Savukkeita on tutkinnan perusteella levitetty ainakin Päijät-Hämeen ja Pohjois-Karjan seudulle. Tulli on tutkinut asiaa törkeänä veropetoksena ja laittomaan tuontitavaraan ryhtymisenä. Esitutkinnan valmistuttua asia siirtyy syyteharkintaan.