Liikenneturva: Näitä asioita suomalaiset pelkäävät liikenteessä

Autot · Tim Isokivi

Liikenneturva selvitti taannoin, mitkä asiat pelottavat suomalaisia liikenteessä. Loppuvuonna 2022 tehdyn kyselyn perusteella huolta aiheuttaa erityisesti tahallinen riskinotto. Lähes joka yhdeksäs vastaaja toivoi asenteiden muuttuvan liikenteessä turvallisuusmyönteisemmiksi.

Eniten pelkoa kyselyssä herättivät kaahaavat autoilijat. Kärkipäässä olivat myös kännykän käyttö liikenteessä, vaaralliset ohitukset ja takapuskurissa roikkuminen. Kaahaajia ja riskiohittajia pelätään rattijuoppoja tai hirviä enemmän.

– Kun nopeus kasvaa, pienetkin virheet ohjauksessa voivat kostautua auton hallinnan menettämisenä. Jos jatkuvasti pyrkii ajamaan muuta liikennettä nopeammin, kuljettaja joutuu pumppaamaan vauhtia sekä muiden liikkujien että kameravalvonnan takia. Myös koettu tarve ohittamiselle kasvaa, mikä lisää ohituksessa tapahtuvien virhearviointien vaaraa, kertoo tiedotteessa Liikkenneturvan suunnittelija Toni Vuoristo.

Kyselyyn vastanneista enemmistö peräänkuulutti turvallisuusmyönteisempää asennetta liikenteessä. Vuoriston mukaan asennemuutos alkaa peiliin katsomalla eikä vain muiden virheitä tarkkailemalla. Hän suosittelee taloudellista ajotapaa.

– Sen sijaan, että keskittyy toisiin tielläliikkujiin, tulisi fokus pitää omassa ajamisessa ja omissa valinnoissa. Jos esimerkiksi jatkuvasti ajautuu tilanteeseen, jossa kokee muut liikkujat tientukoksi, on omaa asennetta korjattava, Vuoristo toteaa.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.