Euroviisujen raateihin ehkä muutos – Käärijän ansiosta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Euroviisujen pisteytysjärjestelmä on herättänyt keskustealua erityisesti tämänvuotisen kilpailun jälkeen. Nyt Euroopan yleisradiounioni EBUn on paljastettu aloittaneen neuvottelut ammattiraatien tulevaisuudesta.

Norjan TV2 uutisoi Norjan yleisradioyhtiö NRK:n keskustelleen EBUn kanssa ammattiraatien pistekäytännöstä. EBUsta oli kerrottu, että mahdollisia muutoksia pohditaan ja asiasta tehdään päätös tammikuussa. Eurovoix-sivuston mukaan lopullisen päätlksen asiasta tekee Eurovision Reference Group, viisujen toimeenpaneva komitea.

Nykyisessä pisteytysjärjestelmässä jokaisella Euroviisumaalla on oma ammattilaisraati, joka antaa pisteet pisteet parhaaksi valitsemilleen kappaleille. Lopulliset sijoitukset määräytyvät puoliksi ammattiraatien äänien ja puoliksi yleisöäänten perusteella. Käytäntö on muuttunut useaan otteeseen vuosien varrella.

Euroviisujen nykyinen ammattilairaateihin nojaava pisteytyskäytäntö sai tänä vuonna runsaasti kritiikkiä. Euroviisujen voittajaksi nousi Ruotsin edustaja Loreen ammattilaisraadin pisteiden ansiosta. Suomen edustaja Käärijä sai kuitenkin ylivoimaisesti eniten yleisöääniä.