Aurinkopaneelit lisäävät sähköpalojen riskiä maatiloilla

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa on uutisoitu tänä vuonna lukuisista maatilapaloista, joista osa on keskeyttänyt tuotantotoiminnan kokonaan. LähiTapiolan mukaan Suomen maatiloilla palaa keskimäärin joka toinen päivä. Yleisimpiä ovat sähkölaitteistoperäiset palot. Viime vuosina aurinkosähköjärjestelmistä on aiheutunut vuosittain kymmenkunta tulipaloa.

− Aurinkopaneelien markkinat ovat kuumentuneet − ja niin myös osa paneeleista. Paneeleiden asennuksissa on kuitenkin paljon vikoja, eikä asentajilla ei ole usein edes asennuslupaa. Lisäksi palavalle taustalle asennetut invertterit ovat monesti puutteellisesti maadoitettuja. Myös vääränlaisia liittimiä, huonosti kiinnitettyjä johtimia ja puuttuvia merkintöjä näkee hälyttävän paljon. Samoin piirustuksissa sekä asennus- ja varmennustarkastuksissa on puutteita, sanoo LähiTapiolan kehityspäällikkö Teppo Raininko.

Pahimmillaan asennusvirheet voivat johtaa omaisuus- ja henkilövahinkoihin. Lisäksi myrskyt voivat vaurioittaa järjestelmää, ja siksi ne tulee ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Maatilapalojen ennaltaehkäisemiseksi LähiTapiola ja MTK ovat yhdessä julkaisseet kesäkuussa paloturvallisuuden verkkokurssin