Espanjasta löytyi kuollut kaskelotti – suolistossa 400 000 euron arvosta ambraa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kaskelottien suolistossa kehittyvä erite nimeltään ambra on arvokasta. Ominaisesta tuoksusta tunnettu aine on arvostettu raaka-aine muun muassa hajuvesiteollisuudessa. Nyt Espanjan rannikolle on huuhtoutunut kuollut kaskelotti, joka kätki sisälleen melkoisen ambra-aarteen.

Asiantuntijoiden mukaan suuri ambrasaalis on ollut Espanjan La Palman saaren rannikolle yllättäen huuhtoutuneen kaskelotin kuolinsyy. Ambra painoi 9,5 kiloa ja sen arvo on hieman yli 390.000 euroa. Ambra muodostuu suolistossa sulamattoman ravinnon tuloksena munuaiskivien tapaan.

Ambran myyntituotto käytetään saaren asukkaiden hyväksi, jotka joutuivat tuhoisan tulivuoren purkauksen uhreiksi. Ambraa on kerätty mätänevien kaskelottien suolistosta kautta aikojen. Tapahtumaa on kuvattu myös Herman Melvillen kirjoittamassa teoksessa Moby Dick.