Aurinkopaneelit tulevat tänään kalliiksi – sähkön hinta reilusti miinuksella

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime vuosien energiamurros on johtanut siihen, että yhä useampi kotitalous on hankkinut katolle aurinkopaneelit, jotka tuottavat sähköä paitsi kiinteistön omaan käyttöön myös myyntiin. Sähköyhtiöt ovatkin maksaneet parin viime kesän aikana runtinaallisia korvauksia aurinkopaneelien tuotannosta. Tänä kesänä tilanne on kuitenkin muuttunut, kun sähkön hinta on romahtanut.

Kesän aikana hinta on ollut jo useita kertoja miinuksen puolella, jolloin aurinkopaneelien tuottamaa sähköä verkkoon myyneet ovat itse joutuneet maksamaan aurinkopaneeliensa tuotannosta. Tänään sunnuntaina 15. heinäkuuta nähdään historiallinen hetki, kun paneelien tuottama ja verkkoon myyty sähkö tulee kiinteistöille poikkeuksellisen kalliiksi.

Sähkön spot-pörssihinta on nyt kello 13.00-14.00 pudonnut miinuksen puolelle jo 4,760 senttiä kilowattitunnilta, mutta kello 14.00-15.00 sähkön tuottaja joutuu maksamaan historialliset 7,445 senttiä kilowattitunnilta. Vielä tuntia myöhemmin kello 15.00-16.00 sähköyhtiö veloittaa aurinkopaneelien omistajia peräti 5,990 senttiä niistä kilowateista, jotka se ostaa. Myöhemmin iltapäivällä tilanne muuttuu ja sähkön hinta on nollan molemmin puolin.

Tosiasiallisesti aurinkopaneeleilla sähköä tuottava ei joudu maksamaan sähköyhtiölle, koska useimpina päivinä korvaus on plussan puolella. Miinustuntien tuotanto vähennetään kuitenkin kokonaisuudesta, joten aurinkopaneelien omistajan saama korvaus pienenee.