Pääkaupunkiseutu hankala automatkailijalle – pysäköinti tehty vaikeaksi

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat innostuneet matkailuautolla, asuntovaunulla tai retkeilyyn soveltuvalla pakettiautolla matkustamisesta. Kaikki eivät halua viettää aikaansa leirintäalueilla, vaan valikoivat matkakohteensa esimerkiksi sijainnin tai nähtävyyksien mukaan, jotta reissaajat pääsevät uimaan, vierailemaan museoissa ja samalla kokemaan erilaisia luontoelämyksiä. Tällöin auto pysäköidään esimerkiksi levähdyspaikalle tai isommalle pysäköintialueelle yön ajaksi.

Pääkaupunkiseudulla on lähes mahdotonta löytää sopivaa paikkaa isommalle ajoneuvolle. Siksi monet automatkailijat jättävät Helsingin alueen kokonaan pois matkakohteistaan. Ensinnäkin parkkipaikat ovat kalliita, maksua peritään jopa luontopolkujen läheisyydestä ja tuoreen, Autoliiton tekemän selvityksen mukaan, kahteen peräkkäiseen ruutuun pysäköiminen on kielletty Helsingissä. Tämä rajaa kaikki isot ajoneuvot tai yhdistelmät pois.

– Helsingissä ajoneuvon on mahduttava ruudun sisään. Kunnallisen pysäköinninvalvonnan mukaan samaa ohjetta noudatetaan auton ja perävaunun muodostaman yhdistelmän osalta eli heillä yhdistelmä katsotaan yhdeksi ajoneuvoksi, jonka tulee mahtua merkittyyn pysäköintipaikkaan. Kahteen peräkkäiseen ruutuun pysäköiminen on siis Helsingin linjauksen mukaan kielletty. Näin ollen vaihtoehdoksi jää etsiä esimerkiksi kadunvarsipaikka, johon ei ole maalattu ruutuja, Autoliitto kertoo.

Käytäntö vaihtelee suuresti eri paikkakunnilla. Yleensä paikkakunnilla ei ole tapana antaa virhemaksua, jos ajoneuvo on hieman liian iso pysäköintiruutuun. Kuljettajan tulee kuitenkin huolehtia, että isokokoinen ajoneuvo tai yhdistelmä ei muutoin aiheuta vaaraa tai haittaa.

Suomea paljon matkailuautoilla kiertäneet tietävät, että parhaimmat paikat yöpymiseen ja automatkailuun yleensä löytyvät usein Järvi-Suomesta, saaristosta ja Lapista. Siellä matkaajat toivotetaan usein lämpimästi tervetulleeksi ja sopivia pysäköintipaikkoja on tarjolla yllin kyllin.