Näistä tuotteista suomalaisilla syntyy eniten ruokahävikkiä – tuloksissa alueellisia eroja

Koti & Asuminen Ruoka · Tim Isokivi

Kuluttajaliitto selvitti taannoin kyselyssään kuluttajien ruokahävikkiin liityviä arvoja, asenteita ja aikomuksia. Sen perusteella 74 prosenttia suomalaisista on omasta mielestään onnistunut vähentämään oman taloutensa hävikkiä vuoden aikana. Hävikissä näkyy eroja esimerkiksi alueellisesti ja eri ikäryhmissä.

Hävikkiä syntyy eniten keitetystä kahvista, jota menee hukkaan erityisesti Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savosta. Suurin määrä hedelmiä päätyy hävikkiin Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä, vihanneksia ja juureksia puolestaan Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Leipähävikki on suurta Etelä-Savossa, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla.

Myös asenteet ruokahävikkiin vaihtelivat maakunnittain. Vähiten hävikin vähentämisen panostamiseen tulevaisuudessa oltiin kiinnostuneita Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Karjalassa. Hävikin vähentämiseen puolestaan aiotaan keskittyä tulevaisuudessa vahvimmin Etelä-Savossa, Satakunnassa, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Kymenlaaksossa.

Kyselyn perusteella 18-30-vuotiaat hukkaavat muita enemmän syömäkelpoista ruokaa. He myös kokevat onnistuneensa heikommin hävikin hallinnassa. Vanhemmilla ikäluokilla, yli 50-vuotiailla hävikki oli pienempää.