Tukes varoittaa: Älä käytä pistorasiaan kytkettävää aurinkopaneelia

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa on markkinoilla aurinkopaneeleita, joita mainostetaan helposti käyttöönotettaviksi pistotulpan kautta. Aurinkopaneelien tuottama sähkö syötetään käyttöön suoraan asunnon tavanomaisen pistorasian kautta. Jos piiriä syötetään suojalaitteen ohi esimerkiksi pistorasiasta, ei turvallisuuden kannalta olennainen ylivirtasuojaus toimi suunnitellusti, ja johto ja piiri saattavat ylikuormittua.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tähdentää, että tällaista laitetta ei saa käyttää Suomessa. Se on laitonta ja siitä voi olla vaaraa. Pistotulppaliitännän käyttö aurinkosähköjärjestelmissä on suomalaisen asennusstandardin turvallisuusvaatimusten ja sähköturvallisuuslain vastaista.

Jos olet liittämässä aurinkosähköjärjestelmää kiinteistön sähköverkkoon, sinun pitää olla yhteydessä alueen jakeluverkkoyhtiöön. Aurinkosähköjärjestelmä pitää pystyä erottamaan yleisestä jakeluverkosta. Erotuslaitteen on oltava jatkuvasti yleisen jakeluverkon haltijan käytettävissä. Lisäksi aurinkosähköjärjestelmästä pitää ilmoittaa varoitusmerkillä, jotta varmistetaan kiinteistössä sähköverkkoa huoltavien ja pelastusalan ammattilaisten turvallisuus.

Turvallisuusvaatimusten vastainen sähköasennus tai sähkölaitteen käyttö voi pahimmillaan aiheuttaa tulipalon ja sähköiskun vaaraa asukkaalle itselleen, kiinteistössä tai jakeluverkossa sähkötöitä tekevälle henkilölle sekä pelastuslaitosammattiselle.

– Älä osta tällaista laitetta, koska sitä ei saa käyttää Suomessa, sanoo ylitarkastaja Sakari Hatakka Tukesin sähkölaitteistot-ryhmästä.