Suomeen voi iskeä viikonvaihteessa tavanomaista rajumpia ukkosia – myös hellelukemat mahdollisia

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomeen ennustetaan äärimmäisiä kesäisiä sääilmiöitä. Meteorologien ennusteiden perusteella viikonvaihteesta alkaen koetaan niin ukkosmyrskyjä, sateita kuin hellettäkin.

Forecan blogin mukaan voimakkaan matalapaineen ja kuuman, epävakaisen ilman yhdistyminen voi tuoda Pohjoismaihin jopa vaarallisia sääilmiöitä. Ilmassa on runsaasti kosteutta, lämpöä ja epävakautta, minkä odotetaan aiheuttavan ukkosta. Runsas salamointi, rankkasateet, rakeet, syöksyvirtaukset, trombit ja jopa supersolu-ukkoset ovat kaikki mahdollisia.

Ennusteen mukaan Suomeen leviää ensi viikon alussa Venäjällä oleva kuuma ilmamassa. Maanantain ennusteessa povataankin paitsi voimakkaita tuulenpuuskia, myös 28-30 asteen hellettä maan etelä- ja keskiosaan.

– Nyt näkyy ensi viikon alun sääkartoilla matalapaine, jonka kaltaista en muista 15 vuoden meteorologin urallani aiemmin nähneeni, kuvailee Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Sääennusteeseen liittyy Rinteen mukaan vielä epävarmuutta, ja se voi toteutua monella tavalla. Kuitenkin myös Ilmatieteen laitos on varoittanut sunnuntain ja maanantain aikana Suomeen saapuvasta ukkosherkästä ilmamassasta. Tässä vaiheessa on siis syytä varautua arvaamattomaan ja erittäin epävakaaseen säähän.