Raju ukkosrintama lähestyy Suomea – näin varaudut pitkiin sähkökatkoksiin

Lifestyle Ohhoh! · Stara.fi

Suomen sähköverkossa havaittiin eilen laaja taajuus- ja jännitehäiriö, josta aiheutui ongelmia laajalla alueella. Tällä kertaa merkittäviä sähkökatkoksia ei syntynyt, mutta tilanne voi olla toinen, jos kaksi vastaavaa häiriötä sattuu samaan aikaan. Tällainen niin sanottu N2-tilanne voi johtaa sähköverkossa päiväkausia kestäviin vakaviin häiriöihin. Talvella tapahtuessa tällainen tilanne olisi kriittinen.

Maanantaiksi Suomeen ennustetaan poikkeuksellisen voimakkaita ukkosmyrskyjä ja tuulenpuuskia, jotka voivat myös aiheuttaa sähkökatkoksia. Varsinkin haja-asutusalueella sähkökatkosten korjaus voi kestää parikin päivää, jos esimerkiksi puita on kaatunut sähkölinjojen päälle laajalla alueella. Niinpä viranomaiset kehottavat kaikkia suomalaisia varautumaan vähintään 72 tunnin sähkökatkokseen.

Jokaisessa kotitaloudessa tulisi olla tarvikkeet 72 tunnin selviytymiseen. Näihin kuuluu kotivara, eli ruokaa ja juomaa kolmeksi vuorokaudeksi. Elintarvikkeiden kannattaa olla sellaisia, joita asukkaat muutenkin käyttävät. Mukana tulee olla myös kuivammuonaa, kuten pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä sekä säilykkeitä. Ruoan valmistukseen on hyvä olla varautunut esimerkiksi retkikeittimellä. Vettä tulee varastoida riittävästi heti katkoksen alkaessa esimerkiksi sankoon tai irralliseen vesikanisteriin. Kaupoissa myydään muutamalla eurolla esimerkiksi 10 litran vesikanistereita, jotka säilyvät vuosia.

Omakotitaloissa tulisi olla valmius käyttää tulisijaa lämmitykseen, jos muut lämmitysmuodot ovat poissa pelistä. Tulisijaa varten tulisi olla myös riittävästi kuivaa puuta poltettavaksi. Ruoanlaiton ja juomisen lisäksi vettä on hyvä varata myös vessan vetämiseen esimerkiksi sankoihin. Jos katkos on pitkä, tulee varautua roskapusseilla isoimpien tarpeiden tekemiseen. Mikäli laaja katkos tulee, yhteiskunta voi tarjota asuinalueille vesipisteitä, joista vettä voi hakea omaan sankoon tai kanisteriin. Jääkaapin ja pakastimen kohdalla tulee huomata, että niiden ovia ei tule pitää auki turhaan.

Valaistus on tärkeä osa varautumista, joten asunnossa tulee olla taskulamppu tai muita valaisimia sekä niihin paristoja. Myös matkapuhelinten lataukseen käytettävät lisäakut kannattaa pitää ladattuna. Mikäli tiedossa on aggregaatti, on siihen hyvä pitää polttoainetta valmiina muistaen kuitenkin polttoaineen säilytystä koskevat rajoitukset. Jokaisessa kotitaloudessa tulee olla lisäksi fm-radio viranomaisten tiedotteiden kuuntelemiseksi. Ensiapulaukku ja henkilökohtaiset lääkkeet tulee olla käsillä.