Näin autoilijan tulee varautua raekuuroihin – voivat jättää pahoja jälkiä ajoneuvoon

Autot · Tim Isokivi

Kesäiset rajuilmat voivat tuoda mukanaan voimakkaita raekuuroja. Autoilijoiden on hyvä varautua yllättäviin tilanteisiin, joissa jäiset kiteet alkavat pommittaa ajoneuvoa. Autoklinikka muistuttaa tiedotteessaan, että vahingot voivat tulla kalliiksi.

Auto kannattaa Autoklinikan PDR-asiantuntija Vesa Mattilan mukaan säilyttää raekuuron ajan esimerkiksi autokatoksessa tai autotallissa. Jos auton joutuu jättämään taivasalle, on hyvä välttää paikkoja, joissa oksia tai muuta irtaimistoa voi lentää päälle.

– Välillä rajuksi yltynyt myrsky voi kaataa jopa kokonaisia puita ja aiheuttaa näin isoja vaurioita myös autoille. Kannattaa myös tarkastaa etukäteen, kattaako oma autovakuutus luonnonilmiöiden aiheuttamat vahingot, Mattila kertoo.

– Mikäli sattuu olemaan autolla liikenteessä rajun raekuuron alkaessa, kannattaa pyrkiä pysähtymään esimerkiksi tien sivuun, jos se vain on turvallista eikä vaaranna muuta liikennettä. Sateessa ajaminen pahentaa raevaurioita ja voi heikentyneen näkyvyyden vuoksi aiheuttaa myös ulosajoja, Mattila jatkaa.

Viime vuoden elokuussa Etelä-Suomessa puhjennut raekuuro vaurioitti jopa tuhansia autoja, joista osaan oli jäänyt satoja kolhuja. Raevauriot suositellaan korjauttamaan mahdollisimman nopeasti. Maalin pinta voi vaurioitua huomaamattomilla tavoilla, mikä puolestaan altistaa auton ruostumisriskille.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.