Poliisi varoittaa ikävästä ilmiöstä: ”Voit olla varma, että asialla on rikollinen”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Poliisi on muistuttanut kansalaisia tietoturvasta huolehtimisen tärkeydestä. Omia verkkopankkitunnuksia ei pidä luovuttaa muille edes silloin, kun kyselijä esittäytyy kaverina tai viranomaisena.

Poliisin esimerkkitilanteessa henkilö saa Facebookissa kaverinsa nimissä lähetetyn ilmoituksen, jonka mukaan he ovat voittaneet yhdessä 8 000 euroa. Ystävä tarvitsee voiton lunastamista varten verkkopankkitunnukset. Todellisuudessa Facebook-kaverin tunnukset on kaapattu, ja pankkitunnusten antamisen seurauksena tilit tyhjennetään.

Poliisi saa päivittäin ilmoituksia rikoksista, joissa asianomistaja on menettänyt suuria summia rahaa vastaavanlaisen huijauksen vuoksi. Verkkopankkitunnus on tarkoitettu vain henkilökohtaiseen käyttöön. Edes pankkivirkailija tai poliisi ei voi pyytää kertomaan sitä.

– Jos sinulta pyydetään verkkopankkitunnuksiasi, voit olla varma, että asialla on rikollinen, tiedotteessa todetaan.

Huijatuksi tulleita kehotetaan ottamaan välittömästi yhteys oman pankin sulkupalvelunumeroon. Aivan ensimmäiseksi tulee sulkea verkkopankkitunnuksen sekä pankki- ja luottokortti lisävahinkojen välttämiseksi.