AppleTV-tuotanto jätti Suomessa miljoonan euron laskut maksamatta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa on viime vuosina kuvattu monia kansainvälisiä elokuvia ja televisiosarjoja, joiden tekeminen on tuonut merkittäviä rahasummia suomalaisille yrityksille. Tosin vain jos tuotantoyhtiöt ovat maksaneet laskut. AppleTV-palveluun kuvatun jättisarjan tuotannon kanssa kävi toisin, sillä Constellation-sarjan tekijät ovat jättäneet maksamatta Lapissa yli miljoonan euron laskut.

Tammi-helmikuussa viiden viikon ajan Suomessa kuvatun Constellation-sarjan tuotantoyhtiö Turbine Studios ei ole maksanut noin parinkymmenen suomalaisen yrityksen laskuja. Esimerkiksi Inarissa tehtyjä kuvauksia toteutettiin budjetilla, jolla tekisi kymmeniä kotimaisia elokuvia. Sarjan pääosissa nähdään Naomi Rapace ja Jonathan Banks. Kuvaukset menivät ilmeisen hyvin, mutta laskut jäivät maksamatta.

Suomalaiset yritykset ovat yrittäneet karhuta laskujaan jo puolen vuoden ajan, mutta tuloksetta. Tilanne on johtanut monien yritysten vakaviin talousvaikeuksiin. Ellei Turbine Studios maksa pian laskujaan, jättää Business Finland maksamatta tuotantoyhtiölle 1,5 miljoonan euron tuotantotuen. Sarjan tuotantoyhtiöltä rahojaan odottavat muun muassa yritykset Aurora Estate Oy, Hotelli Kultahippu, Visit Inari Oy, Location House Oy ja Marrent Oy. Yhteensä velkojina on 17 yritystä.