Suomalaiset menettäneet suuria summia huijareille

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Erilaisten verkossa, älylaitteiden välityksellä ja sosiaalisessa leviävät huijaukset ovat hälyttävän yleisiä. Finanssiala ry:n tiedotteen mukaan huijaukset olivat vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla runsaassa nousussa.

Finanssiala ry:n mukaan pankkien asiakkaat menettivät vuoden 2023 tammi-kesäkuun aikana yhteensä 19,8 miljoonaa euroa. Edellisvuoden samana ajankohtana määrä oli 10,8 miljoonaa euroa. Suurinta nousu oli sijoitushuijauksissa, joissa uhrit menettivät yhteensä 8,2 miljoonaa euroa edellisvuoden määrän ollessa 3,3 miljoonaa.

– Mitä ilmeisimmin rikolliset ovat alkuvuodesta käynnistäneet useita suuria huijauskampanjoita, joilla on valitettavasti tehty myös tulosta, kertoo tiedotteessa Finanssiala ry:n petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm.

Huijauksista koituvaa rahojen menettämistä onnistuttiin myös estämään. Pankit estivät huijauksia ta palauttamaan petoksella vietyjä rahoja asiakkaille 15,9 miljoonan euron edestä. Vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla pankit estivät huijauksia 6,7 miljoonan euron edestä.

Tilastojen kärjessä oleviin sijoutushuijauksiin lasketaan muun muassa erilaiset kryptovaluuttoihin liittyvät huijaukset. Vanhusten sijaan niihin lankeavat useimmin nopeita voittoja hakevat nuoret aikuiset. Esimerkiksi vuonna 2021 uhreista noin 40 prosenttia oli 30-50-vuotiaita.

Myös kalastelu- ja valepoliisihuijaukset nousivat edellsivuoden 2,6 miljoonasta 5 miljoonaan euroon. Kyseisten huijausten uhreiksi joutuvat Saxholmin mukaan usein ulkomaalaistaustaiset ihmiset, joita varoitukset eivät heikon kielitaidon vuoksi tavoita.