Perjantaina vietetään autotonta päivää – maaseudulla lähes mahdotonta

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Jos korpitien päässä asuva haluaa liikkua jollain muulla kulkuneuvolla kauppaan, töihin tai harrastuksiin kuin omalla, moottorikäyttöisellä ajoneuvolla, on hänen turvauduttava polkupyörään tai sähköllä kulkevaan kevyempään menopeliin. Maaseudulla ei ole tarpeeksi tiheästi liikennöivää julkista liikennettä.

Perjantaina 22. syyskuuta vietetään Autotonta päivää. Päivää vietetään osana Euroopan liikkujan viikkoa. Pääkaupunkiseudulla oman auton käyttäminen ei ole tarpeellista samaan tapaan kuin syrjäisemmillä seuduilla. VR ja HSL kannustavat autoilijoita suosimaan ympäristöystävällistä joukkoliikennettä.

– Junalla tai muilla julkisilla matkustaminen on aina ilmastoteko ja usein myös omalla autolla matkustamista edullisempaa. Liityntäpysäköintejä hyödyntämällä myös kauempana asuvat pääsevät hyödyntämään tiheää ja täsmällistä lähijunaliikennettä ja voivat säästää sekä matka-aikaa että rahaa, VR:n lähiliikennejohtaja Anu Punola sanoo.

Suomessa on laaja rataverkosto, jota voisi hyödyntää palauttamalla perinteiset maitopysäkit lähiliikenteen käyttöön. Esimerkiksi Savon radan varrella asuu kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka voisivat kulkea junalla oman auton sijaan, mikäli sellainen mahdollisuus suotaisiin järkevillä kustannuksilla. Radat ovat jo valmiina.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.