Flunssakausi alkoi – influenssa tarttuu vain joka toiseen ihmiseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Syksy tarkoittaa flunssakauden alkamista. Sairastumista voi ehkäistä ja hoitaa terveellisillä ruokavaliolla sekä riittävällä liikunnalla ja levolla. Osa ihmisistä ottaa influenssarokotteen.

Influenssaa on vaikea erottaa muista flunssataudeista, mutta yksi vihje löytyy lihaskivuista. Influenssan oireet aktivoivat puolustusjärjestelmää siten, että lihaksistoon tulee tulehduksellinen tila ja tämä aiheuttaa erilaisia kiputiloja. Influenssa on herkkä tarttumaan kaikkialla, missä ihmisiä on lähekkäin. Kuitenkin vain joka toiselle tartunnan saaneista tauti aiheuttaa oireita.

– Hämmästyttävää on se, että emme edelleenkään tiedä miksi tauti tarttuu toiseen ja toiseen ei. Tai sitä, miksi toinen saa oireita ja toinen ei. Joitakin viitteitä on esimerkiksi siitä, että lapsena sairastettu influenssa voi vaikuttaa siihen, miten keho reagoi tautiin aikuisena. Tiedämme myös, että riskiryhmiin kuuluvat ihmiset saavat influenssassa rankempia oireita ja useammin vakavia jälkitauteja, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Emil Heinäaho Terveystalosta.

– Influenssasta tekee erityisen hankalan se, että eniten tautia levittävät tartunnan saaneet, mutta vielä oireettomat ihmiset. Tämä tarkoittaa 1–2 päivää ennen oireiden alkua. Miksi näin, syytä emme tarkalleen tiedä

Influenssaan on vaikea kehittää täsmälääkettä, sillä virukset muuntautuvat. Yleisesti tauti pitää vain sietää ja sairastaa. Koronavirus toimii samalla tavalla ja noin kolmannes ihmisistä sairastaa koronan ilman oireita.