Yllättävät syyt turvotukseen – näin parannat ruoansulatuksen toimintaa

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Jokainen ihminen kokee toisinaan turvotusta, mikä on täysin normaali asia ja osa ruoansulatusta. Jatkuva ja usein toistuva turvotus voi kuitenkin tuntua ikävältä ja olla merkki siitä, että arjessa jokin ruokaan tai syömistottumuksiin liittyvä asia kaipaa hieman tarkastelua.

Jatkuva dietillä oleminen ja sokerittomien tuotteiden syöminen voi aiheuttaa turvotusta. Tämä johtuu siitä, että sokerittomat tuotteet sisältävät usein joitain keinotekoisia makeutusaineita, jotka ovat haastavia ja ilmaa tuottavia ruoansulatusjärjestelmälle.

Ruoan hotkiminen ja liian nopea syöminen voivat myös aiheuttaa turvotusta. Sen vuoksi ruokahetki tulisikin rauhoittaa ja jättää syömisen ajaksi puhelin kauemmaksi ja sammuttaa televisio. Rauhallinen syöminen ja huolellisempi ruoan pureskeleminen voivat vähentää turvotusta arjessa huomattavasti.

Stressi on myös yksi tekijä, joka vaikuttaa koko kehoon ja ruoansulatukseen. Stressiä kannattaa Healthista-sivuston mukaan vähentää ottamalla arkeen mukaan mieltä rauhoittavia harjoituksia ja treeniä kuten meditointia, pilatesta ja joogaa.