Nuuskatakavarikointien määrä romahtanut – taustalla yllättävä syy

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Tullin tekemät nuuskatakavarikoinnit ovat vähentyneet merkittävästi kuluneen vuoden aikana. Valvonta on yhtä kattavaa kuin aiemminkin, mutta salakuljetustapauksia on aikaisempaa vähemmän. Tulli on takavarikoinut tämän vuoden tammi–syyskuussa noin 700 kiloa nuuskaa, kun vuotta aiemmin samalla ajanjaksolla takavarikoitiin noin 3.500 kiloa.

– Ajallisesti voi sanoa, että nuuskatakavarikoiden vähentyminen on tapahtunut samanaikaisesti nikotiinipussien myynnin vapautumisen kanssa, valvontajohtaja Hannu Sinkkonen toteaa.

Käänne takavarikointitilastoissa tapahtui keväällä. Samaan ajankohtaan ajoittui nikotiinipussien maahantuontikiellon poistuminen. Yleisin nuuskan salakuljetusreitti on yhä Ruotsin ja Suomen maarajan kautta, ja siitä edelleen muualle Suomeen käyttäjille.