Myrsky kuritti Suomea viikonloppuna – näin rajuksi tuuli yltyi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomeen iski viikonloppuna syysmyrsky. Sen taustala oli voimakas matalapaine, joka toi mukanaan kovia tuulia ja runsasta sadetta. Osa sateista tuli lumena.

Viikonlopun voimakkain tuulenpuuska mitattiin lauantaina 7. lokakuuta Ahvenanmaan Kökarissa Bogskärin havaintoasemalla. Puuskan nopeus oli hirmumyrskylukeman rajan ylittävä 33,9 metriä sekunnissa. Viikonlopun myrskyssä ei kuitenkaan ollut kyse varsinaisesta hirmumyrskystä, sillä se vaatisi myös keskituulen ylittävän 33 m/s rajan.

Vikonlopun kovin keskituuli, 27,5 metriä sekunnissa, mitattiin lauantaina Rauman Kylmäpihlajan havaintoasemalla. Forecan mukaan suurin 48 tunnin sademäärä oli Enonkosken Simanalassa, jossa vettä tuli 44,5 millimetriä. Utsjoen Kevossa mitattiin puolestaan sunnuntaina syksyn toistaiseksi alin lämpötila, -10,0 astetta.

Lauantaina ilman sähköjä oli pahimmillaan 32 000 taloutta. Myrsky vaikutti myös muun muassa laivaliikenteeseen. Sekä Viking Line että Eckerö Line peruivat lauantaina laivojen lähtöjä.

Matalapaineen jälkeen tuuli kääntyi puhaltamaan pohjoisesta, minkä seurauksena Suomeen alkoi virrata koleampaa ilmaa. Tiistai-iltana Suomea lähestyy jälleen uusi matalaipaineen keskus, minkä seurauksena odotettavissa on vesi- ja lumisateita.