Ilouutisia golfareille – 18 väylän kierros parantaa aivotoimintaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Itä-Suomen yliopiston, Edinburghin yliopiston ja ETH Zürich -yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin 18 väylän golfkierroksen tai kuuden kilometrin sauvakävely- tai kävelylenkin tuottamia välittömiä hyötyjä iäkkäiden ihmisten kognitiivisille toiminnoille. Kognitiolla tarkoitetaan tiedonkäsittelyyn liittyviä toimintoja.

Tutkimukseen osallistui 25 tervettä, vähintään 65-vuotiasta golfin harrastajaa. Tutkimuksessa osallistujat pelasivat täysimittaisen 18 väylän golfkierroksen ja kävelivät kuuden kilometrin matkan sekä sauvojen kanssa että ilman. Liikuntasuoritukset toteutettiin siten, että ne vastasivat osallistujien normaalia arkiliikuntaa ja heille ominaista reipasta kävelyvauhtia.

Tulosten mukaan sekä yksittäinen golfkierros että kävely- tai sauvakävelylenkki paransi suoriutumista kognitiota mittaavassa testissä, vaikka verinäytteissä ei nähty merkittäviä muutoksia. Lisäksi sauvakävely- ja kävelylenkin jälkeen suoriuduttiin paremmin myös toiminnanohjausta mittaavasta testistä.

– Golf, sauvakävely ja kävely ovat iäkkäillekin sopivia liikuntamuotoja, jotka voivat näiden tulosten perusteella auttaa kognitiivisten toimintojen ylläpitämisessä ja edistämisessä. Liikunta on muissa tutkimuksissa osoitettu hyödylliseksi myös muistisairaiden hoidossa, toteaa artikkelin ensimmäinen kirjoittaja, liikunta- ja urheilulääketieteen väitöskirjatutkija Julia Kettinen Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksiköstä.