Koira mukaan naapurimaahan? Muista nämä kolme asiaa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Syyslomamatkailijan on hyvä huomioida, että vaikka Ruotsi ja Viro kuuluvat EU:hun, kannattaa lemmikkien kanssa matkustavien selvittää rajoitukset jo ennen matkaa. Kaikilla matkustavilla lemmikeillä pitää olla voimassa oleva rokotus raivotautia vastaan.

Lemmikit pitää olla tunnistusmerkitty mikrosirulla, joka on laitettu ennen raivotautirokotusta. Myös selkeästi luettava tatuointi hyväksytään tunnistusmerkintänä, jos se on tehty ennen 3. heinäkuuta 2011.

Ruotsista ja Virosta Suomeen tultaessa koirat tarvitsevat aina myös käsittelyn ekinokokkoosia vastaan vähintään yhtä vuorokautta ja korkeintaan viittä vuorokautta ennen Suomeen saapumista. Jos reissussa viivytään alle 24 tuntia, ei kertalääkitys siis onnistu.

– Lyhyitä matkoja tai toistuvaa reissaamista varten kannattaa eläinlääkärin kanssa keskustella niin sanotun 28 vuorokauden säännön käyttämisestä. Ekinokokkilääkityksen antaa aina eläinlääkäri, jonka on merkittävä annettu lääke lemmikkipassiin tai terveystodistukseen, Tullista muistutetaan.