Hyviä uutisia: Suomalaiset säteilevät vähemmän kuin ennen

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalaiset säteilevät vuosi vuodelta vähemmän. Näin tiedottaa Säteilyturvakeskus (STUK), joka on mitannut suomalaisten radioaktiivisutta 1960-luvulta lähtien.

Säteilyturvakeskus on seurannut suomalaisten radioaktiivisuutta 1960-luvulta lähtien. Tuolloin ilmakehässä tehdyistä ydinkokeista peräisin olleet radioaktiiviset aineet päätyivät rikastuivat jäkälään Suomessa. Jäkälän kautta radioaktiivisuus päätyi poronlihaan ja poromiehiin.

Kevään 1986 jälkeen Suomessa on mitattu Tshernobylin ydinvoimalaitosonnettomuudesta peräisin olevaa radioaktiivisuutta. Tshernobylin radioaktiivisuutta on mitattu etenkin Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä.

STUKin ylitarkastaja Tiin Torvelan mukaan ihmisissä on edelleen pieniä määriä Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden laskeumasta peräisin olevaa radioaktiivista cesium-137-isotooppia. Ihmiset saivat sitä elimistöönsä ruoan mukana. Cesiumin määrät ovat kuitenkin niin pieniä, ettei niillä ole merkitystä terveydelle.

STUKin tiedotteen mukaan radioaktiivisen cesiumin määrä maaperässä ja luonnontuotteissa vähenee hiljalleen. Samalla vähenee myös ihmisten radioaktiivisuus.