Poliisi neuvoo: ”Toimi näin, jos ajokortti joutuu hyllylle”

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Poliisi määrää kuljettajan tarvittaessa ajokieltoon siksi, että siten turvataan kuljettajan ja muiden tielläliikkujien henkeä ja terveyttä. Ajokortti otetaan kuljettajalta pois. Ajokiellon pituuteen vaikuttaa esimerkiksi ajokieltorikoksen vakavuus ja aiemmat ajokieltorikokset. Ajokiellon voi saada myös puuttellisessa terveydentilassa tai silloin, jos on rikkonut ajokorttiin liittyvää velvoitetta.

Rikosperusteinen ajokielto voidaan määrätä esimerkiksi silloin, jos on syyllistynyt toistuviin liikennerikkomuksiin, rattijuopumukseen tai jos vaarantaa liikenneturvallisuutta vakavaa piittaamattomuutta osoittaen. Ajokiellossa ei luonnollisestikaan saa ajaa autoa.

– Jos ajat ilman ajo-oikeutta, syyllistyt kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta. Tämän seurauksina voi olla sakkoa tai vankeutta sekä lisää ajokieltoa, Länsi-Uudenmaan poliisista neuvotaan.

Asianosaisella on oikeus tulla kuulluksi. Ajokieltoon määrätyn kannattaa lähettää lausuma ajo-oikeuden tarpeesta asuinpaikan poliisilaitokselle hyvissä ajoin – kuitenkin viimeistään kolmen viikon kuluttua rikosasiassa annetusta ratkaisusta. Ajokiellossa otetaan huomioon kiellon vaikutukset ihmisen toimeentuloon ja välttämättömään liikkumiseen.

Esimerkiksi törkeiden ajokieltorikosten osalta ajokiellon kesto on harvoin alle puolen vuoden mittainen, vaikka kyseessä olisi ensikertalainen. Kun ajokielto päättyy, käy asuinpaikkakuntasi poliisilaitoksella, jossa ajokorttisi palautetaan tai saat väliaikaisen ajokortin. Vaikka ajokielto olisi päättynyt, ei ajo-oikeus palaudu ilman asiointia poliisiasemalla – riippumatta siitä, onko ajokortti saatu poliisin haltuun vai ei.