Pätkäpaastolla yllättävää hyötyä – vaikuttaa ikääntymisen merkkeihin

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Tutkijoiden mukaan hyvä painonhallinnan keino on säännöllisin väliajoin pitää 16-18 tuntia kestäviä yöpaastoja. Tämä tarkoittaa sitä, että viimeinen iltapala tulisi nauttia esimerkiksi kuudelta illalla ja seuraava ateria eli aamiainen vasta kymmenen jälkeen aamulla.

Pätkäpaastoa noudattamalla on helppo saada itselleen paaston terveyshyödyt. Terveyshyödyt maksimoi tietenkin se, että aterioiden suhteen mietitään vielä tasapainoa ja terveellisyyttä eikä kuuden tunnin aikana tapahtuisi ruoan tai herkkujen ahmimista. Näin pätkäpaasto auttaa myös painonhallinnassa ja monien kohdalla auttaa pudottamaan painoa.

Lääkäri Michael Mosley kertoi Healthista-sivustolle antamassaan haastattelussa, että pätkäpaasto parantaa myös ihmisten kognitiivista toimintaa. Lyhytaikaisen paaston on havaittu vähentävän Alzheimerin oireita yhdeksällä kymmenestä ihmisestä. Sen lisäksi paatoaminen voi myös mahdollisesti lykätä tai jopa ehkäistä Alzheimerin puhkeamista ja etenemistä.

Satunnaispaasto voi myös lisätä kehon vastustuskykyä hapetusstressiä vastaan, minkä vuoksi ikääntymisen merkkejä syntyy hitaammin. Hapetusstressi liittyy hyvin olennaisesti kroonisten sairauksien riskiin ja vanhenemisen ilmenemiseen sekä terveyden että ulkonäön suhteen.