Tutkija: Pohjois-Suomessa saatetaan kokea pakkasjäristyksiä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pohjois-Suomessa saattaa yleistyä lähitulevaisuudessa pakkasjäristyksinä tunnettu ilmiö. Kyseessä on eräänlainen maanjäristys, jota sään nopea vaihtelu voi edesauttaa. Asiasta tiedotti Oulun yliopisto.

Järistyksen johtuvat maaperässä olevan veden nopeasta jäätymisestä. Niitä aiheutuu yleisimmin talviolosuhteissa lumettoman maanpinnan jäätyessä nopeasti. Tutkmuksen mukaan veden jäätyminen ja laajentuminen aiheuttaa maahan repeämiä, järistyksiä ja paukahduksia.

– Vaikka niiden voimakkuus on yleensä vähäinen, Oulun Talvikankaalla vuonna 2016 sattui voimakkaiden järistysten sarja, joka rikkoi teitä, ja oli lähtölaukaus tutkimuksillemme, kertoo tiedotteessa Oulun yliopiston erikoistutkija Kari Moisio.

Yleensä lumihanki suojaa maanpintaa kylmältä, mutta sään vaihtelu aiheuttaa lumen sulamista ja maanpinnan altistumista pakkasella. Pakkasjäristykset ovat tunnettu ilmiö ikirouta-alueilla. Niitä on tutkittu vähän, vaikka kyseessä on pohjoisia alueita koko maailmassa koskeva ilmiö.

Ilmiötä tutkittiin talvella 2022-2023 Ouluun ja Sodankylään asennetuilla, maanjäristyksiä mittaavilla asemaverkoilla. Ne tallensivat seismisiä signaaleja ja maaperän lämpötilatietoa. Oulun yliopiston ja Geologian tutkimuskeskuksen tutkijoiden tavoitteena on luoda järjestelmä, joka voisi ennustaa pakkasjäristyksiä.