Poliisi valvoi taksilupia Helsingissä – paljasti lukuisia puutteita

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Helsingin poliisin, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin, Verohallinnon ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston (ESAVI) yhteisessä taksiliikenteen valvontaiskussa havaittiin lukuisia puutteita tietojen esittämisessä sekä ajopäiväkirjoissa. Valvontaiskussa tarkastettiin 121 taksia, joista 45 taksissa oli huomautettavaa.

– Valvonnassa havaittiin lukuisia puutteita tietojen esittämisessä. Taksiliikenneluvan haltijan on vastattava ja huolehdittava muun muassa siitä, että hintatiedot, luvanhaltijan nimi- ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi, ovat asianmukaisesti taksimatkustajan nähtävillä. Valvonta osoitti, että tietojen esittämisessä on yhä parannettavaa, toteaa Traficomin asiantuntija Tiina-Liisa Ruotsalainen.

− Tämän kertaisessa valvonnassa eniten yllätti pienten puutteiden suuri määrä. Iso osa näistä olisi huolellisuudella korjattavissa, esim. kuljettajan nimitietojen näkyminen matkustajalle sekä hintatietojen esillä pitäminen. Yksi taksitolpalla ollut auto oli katsastamaton, yhdestä oli erääntynyt ajoneuvovero, joka maksettiin valvonnan yhteydessä. Tällä kertaa ajoneuvojen kuntopuutteita ei ollut merkittävästi havaittavissa. Tämä on hyvä asia, kommentoi ylikonstaapeli Tuija Saarinen Helsingin liikennepoliisista.

– Valvonnassa tavattiin kuitenkin kaksi autoa, joissa ei ollut taksiliikennelupaa voimassa. Toisessa oli kaikki taksiliikenteen perusasiat pielessä, taksikupu kylläkin oli katolla, mutta taksilupaa eikä kuljettajan ajolupaa ollut lainkaan. Toisessa tapauksessa lupa oli vanhentunut yli vuosi sitten, Saarinen jatkaa.

Poliisi kirjoitti 16 sakkoa, lisäksi 29 kuljettajalle määrättiin liikennevirhemaksu. Havaitut rikkeet tai puutteet:

– Kuljettajan nimi ei ollut matkustajan nähtävillä: 19



– Hintatietojen esittämisessä puutteita: 12



– Taksiliikennöintiin oikeuttavaa asiakirjaa ei ollut esittää: 10



– Ajopäiväkirjaa ei ollut esittää/oli puutteellinen: 13



– Taksinkuljettajan ajolupa ei voimassa: 1



– Taksiliikennelupa ei voimassa: 2.