Viljakuidut vaikuttavat suoliston mikrobistoon – yhteys aivoihin ja hyvinvointiin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan rukiilla ja ruisleivällä olevan yhteys suoliston hyvinvointiin ja alentuneeseen suolistosyövän riskiin. Tutkimuksessa toteutettiin kolmen viikon interventio, jossa käytettiin runsaasti täysjyväruisleipää. Jo aiemmin on tiedetty, että aivojen ja suoliston välillä on monimutkainen kahdensuuntainen yhteys; se, mitä tapahtuu suolistossa, saattaa vaikuttaa aivoihin – ja toisin päin.

Rukiin on todettu alentavan riskiä sairastua etenkin suolistosyöpiin sekä sydän- ja verenkiertoelinten sairauksiin ja tyypin II diabetekseen. Rukiin kulutusta kannattaisi monestakin syystä lisätä. Itä-Suomen yliopiston Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön professori Marjukka Kolehmainen lisäksi tietää, että täysjyväruis ja -vehnä vaikuttavat serotoniinin tuottoon suolessa. Tämä voi osaltaan selittää täysjyväviljan lihavuudelta ja kroonisilta sairauksilta suojaavaa vaikutusta.

Ruis sekä ohra madaltavat veren insuliinitasoa. Kolehmaisen mukaan tästä seurauksena on mahdollisesti haiman insuliinieritystoiminnan ’säästäminen’, jolloin ensivaiheen insuliinieritys paranee. Professori Kolehmaisen mukaan rukiin syömisen myötä myös sinällään normaali aterian jälkeinen akuutti-inflammaatioreaktio pienenee, mikä vähentää matala-asteista tulehdusta.