Mustana kahvinsa juovat muita todennäköisimmin psykopaatteja

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Psykopaatit liikkuvat keskuudessamme, sillä heitä on väestöstä noin kaksi prosenttia. Aina psykopatia ei tarkoita murhanhimoista julmuria, mutta tutkimusten mukaan yli puolet vakavista rikoksista on psykopaattien tekemiä. Psykopatiasta voi olla myös hyötyä joillakin elämän osa-alueilla ja ammattikunnissa.

Psykopaatin voi tunnistaa monesta eri tekijästä, mutta nyt yksi merkki liittyy ihmisen suosimiin makuihin. Eräs tutkimus on paljastanut, että ne, jotka pitävät huomattavan paljon kitkerästä mausta, osoittavat muita enemmän psykopaattisia taipumuksia. He suosivat esimerkiksi tummaa suklaata ja vahvaa kahvia mustana, ilman maitoa.

Innsbruckin yliopiston suorittamaan tutkimukseen osallistui 953 amerikkalaista. Ensin kartoitettiin, kuinka paljon he nauttivat makeasta, happamasta, suolaisesta ja katkerasta mausta. Sen jälkeen heille tehtiin kysely, jossa analysoitiin, oliko heillä narsistisia, aggressiivisia tai sadistisia käyttäytymistaipumuksia. Ryhmä havaitsi selkeän yhteyden katkerasta mausta nauttimisen ja sadistisisten taipumusten välillä.

– Mieltymykset katkeriin makuihin voivat liittyä epäsosiaalisiin persoonallisuuden piirteisiin, kuten sadismiin ja psykopatiaan, tutkijat analysoivat.