Lunni eksyi Pohjois-Karjalaan – tavataan tyypillisesti vain arktisilla alueilla

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pohjois-Karjalan Kontiolahdelta on löytynyt yllättävä vieras. Alueelta löytyi harhailemasta hieman pingviiniä ulkoisesti muistuttava lunni, jollaisia tavataan tyypillisesti arktisemmissa olosuhteissa. Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Karjalainen.

Tieto Pohjois-Karjalassa havaitusta lunnista levisi paikallisen lintutieteellisen yhdistyksen Whatsapp-ryhmässä. Sen haki suojaan linturengastaja Kuutti Korhonen. Lunni oli ilmeisesti eksynyt talvimyrskyn vuoksi.

Yle Uutisten mukaan lunni toipuu parhaillaan Viinijärvellä Ilari Soppelan luona. Lintua ruokitaan esimerkiksi muikuilla. Mikäli lintu toipuu, se viedään Heinolan lintutarhaan toipumaan talveksi ja keväällä takaisin pohjoisemmille leveysasteille.

Lunnit pesivät Pohjois-Euroopassa Jäämeren alueella ja Atlantilla, Islannissa, Grönlannissa ja Pohjois-Amerikan itärannikolla. Vaikka kyseessä on merilintu, eksyy lunneja toisinaan myös Suomen sisämaahan. Esimerkiksi taannoin Ylläksen hiihtokeskukselta löydettiin lunni, josta Ylläksen eläinlääkäri Markus Kiili julkaisi videon TikTokissa.

@markuskiili

Lunni

♬ Adventurer – Lux-Inspira