Selvitys: Yksikin energiajuoma kuukaudessa vaikuttaa unenlaatuun

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Norjalaiset tutkijat ovat havainneet, että säännöllisesti energiajuomia nauttivilla on lisääntynyt riski unettomuuteen. Energiajuomia päivittäin juovat nuoret aikuiset nukkuvat noin puoli tuntia vähemmän kuin he, jotka juovat niitä satunnaisesti tai eivät ollenkaan.

Tutkijoiden mukaan juomien korkea kofeiinipitoisuus vaikuttaa haitallisesti unen laatuun, vaikka ihminen nauttisi niitä vain satunnaisesti. Energiajuomayhtiöiden edustajat ovat eri mieltä tutkimuksesta, sillä heivän mielestään se ei todista haittoja. He pitävät tutkimusta pelkästään havainnoillistavana.

– Pienetkin määrät energiajuomia liittyivät huonompiin tuloksiin unessa. Suurin osa energiajuoman ja unen välisistä assosiaatioista oli samankaltaisia sekä mies- että naisopiskelijoilla, muutamaa merkittävää poikkeusta lukuun ottamatta. Havaitsimme energiajuomilla olevan nukkumaanmeno- ja nousuaikojen osalta voimakkaamman vaikutuksen miehiin verrattuna naisiin, tutkimusta johtanut Siri Kaldenbach Innlandet Hospital Trustista sanoi.