Varo verkkohuijareita – näin paljon suomalaiset menettivät viime vuonna

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Digihuijausten määrä nousi viime vuonna. Finanssiala ry:n pankeilta keräämien tietojen mukaan suomalaisia yritettiin huijata yhteensä 76,9 miljoonan euron edestä. Edellisvuonna määrä oli 46,5 miljoonaa euroa.

Suomalaiset menettivät vuonna 2023 verkkorikollisille 44,2 miljoonaa euroa. Pankit onnistuivat estämään ja palauttamaan huijattuja varoja 32,7 miljoonan euron edestä. Palautettujen varojen summa kasvoi edellisvuodesta 132 prosenttia, mikä kertoo torjunnan tehokkuuden lisäksi huijausten suuresta määrästä.

Eniten rahaa menetettiin sijoitushuijauksissa, runsaat 16 miljoonaa. Sijoitushuijausten määrä myös nousi jopa 91 prosenttia. Pitkäkestoiset sijoitushuijaukset saattavat kestää jopa useita vuosia.

Finanssialan mukaan tilastoista saadut luvut ovat varsinkin sijoitushuijauksissa todennäköisesti vain jäävuorein huippu. Uhrit eivät usein ilmoita pankille tulleensa huijatuksi. Varsinainen huijaus voi tapahtua esimerkiksi kryptorahan välityspalveluiden kautta, jolloin asia ei kantaudu pankin tietoon.

Mahdollisen huijauksen kohteeksi joutuessa tulee olla välittömästi yhteydessä omaan pankkiin. Tämän jälkeen tulee yhteyttä ottaa poliisiin. Mitä nopeammin pankki saa tiedon asiasta, sitä suuremmalla todennäköisyydellä rahat saadaan vielä palautettua.