Voikukista valmistetaan pian kumia – toimii jopa kondomien raaka-aineena

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Aiemmin voikukkia on pidetty rikkaruohona, josta yritetään päästä eroon. Todellisuudessa niillä on tärkeä tehtävä antaa ravintoa alkukesän hyönteisille ja niiden juuret muokkaavat maaperää ravinteikkaammaksi. Nyt voikukkia hyödynnetään muoviteollisuudessa.

Ohion osavaltion yliopiston professori Katrina Cornish tutkii parhaillaan voikukkien ja muiden aavikkokasvien ominaisuuksia muoviteollisuudessa. Niitä voidaan hyödyntää tulevaisuudessa kondomien lisäksi muun muassa kumihanskoissa ja esimerkiksi henkitorven putken osissa. Voikukat kasvavat lähes missä tahansa, joten luonto tarjoaa upean ainesosan huoletta ihmisten käyttöön ilman keinotekoisia raaka-aineita ilmaston lämmetessä. Voikukkien ominaisuuksia testataan muiden aavikkokasvien tavoin Bridgestone Bio Rubber -tilalla, Yhdysvaltojen Arizonassa.

Asiantuntijoiden mukaan viljelykasvien sadon kasvu saattaa pysähtyä tulevina vuosina useissa länsimaissa. Esimerkiksi Intia on investoinut voimakkaasti durran sadon parantamiseen, mutta esimerkiksi Yhdysvallat eivät ole omaksuneet uusia tuotteita viljelysmaiden tuotantoon. Kumiteollisuus on yksi potentiaalisista maataloustuotteiden kohdemarkkinoista tulevaisuudessa.