Poliisi varoittaa: Itä-Suomessa liikkuu väärennettyjä seteleitä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Itä-Suomen poliisilaitos kertoo saaneensa kuluvan kuukauden aikana lukuisia ilmoituksia väärästä rahasta. Väärennetyillä seteleillä on maksettu pieniä ostoksia alueen kaupoissa. Väärät rahat ovat olleet kymmenen, kahdenkymmenen ja viidenkymmenen euron seteleitä.

– Itä-Suomen poliisilaitos pyytää toiminnanharjoittajilta ja heidän henkilökunnaltaan tarkkaavaisuutta heidän ottaessaan maksuvälineenä vastaan käteistä rahaa. Myös käteistä vaihtorahaa palveluntarjoajalta vastaanottavien asiakkaiden on syytä tarkastaa vastaanottamiensa setelien aitous, poliisilaitokselta tiedotetaan.

– Rahajäljennöksestä puuttuvat kaikki aidoissa seteleissä olevat turvatekijät. Rahajäljennös on kuitenkin käytännössä helpointa tunnistaa rahajäljennös -tulosteessa olevasta tekstistä ”copy”, ”Prop copy” tai muusta vastaavasta merkinnästä.

Väärän rahan tullessa ilmi on tehtävä välitön ilmoitus hätäkeskuksen numeroon 112. Nopeus on valttia, koska tällöin rahajäljennöksen käyttäjien henkilöllisyys voidaan selvittää nopeammin. Itä-Suomen poliisilaitos muistuttaa siitä, että väärän rahan käytöstä on säädetty rangaistus rikoslain 37 luvun 5 pykälässä. Väärän tai väärennetyn rahan käyttäminen maksuvälineenä, luovuttaminen toiselle saattaakseen sen uudelleen sellaisena liikkeeseen, vaikka tietää rahan vääräksi tai väärennetyksi on tuomittava väärän rahan käytöstä sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.