Tauot ovat tärkeä osa päivää – osa ei lepää hetkeäkään

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Uuden tutkimuksen mukaan joka kahdeksas amerikkalainen ei pidä taukoja päivän aikana. Suomalaiset saattavat olla samantyylisiä, vaikka meillä tauot ovat lakisääteisiä työpäivien aikana. Taukoja kannattaa kuitenkin ottaa myös muulloin, jolloin nauttii esimerkiksi kahvikupposen rauhassa ilman häiriötekijöitä.

Tutkimukseen osallistui 2.000 aikuista. Siinä tarkasteltiin heidän hyvinvointitottumuksiaan ja havaittiin, että taukojen pitäminen saattaa olla yllättävän haastavaa monelle. Ihminen pitää kyselyn vastausten perusteella keskimäärin neljä taukoa päivässä. Täydellinen tauko kestää noin 17 minuuttia.

Vastaajat haluavat viettää tauon musiikin kuuntelun tai ruoan nauttimisen merkeissä ilman häiriötekijöitä. Lähes yhtä suosittua on myös käveleminen raikkaassa ulkoilmassa tai pihalla istuskelu. Pacific Foodsin tilaamassa tutkimuksessa kävi ilmi, että kyselyyn osallistuneilla on keskimäärin neljä kiireistä päivää viikossa, ja joka kahdeksas sanoi pitävänsä jokaista päivää kiireisenä.

– Vaikka taukojen pitäminen saattaa tuntua epäintuitiiviselta nykypäivän kiireisessä maailmassa, tutkimukset osoittavat, että niistä voi olla suurta hyötyä yleiselle hyvinvoinnille, mukaan lukien stressitasojen vähentämisessä, tuottavuuden lisäämisessä, mielialan parantamisessa sekä keskittymiskyvyn kohentamisessa, sanoi asiantuntija Mia Syn.