Laduilla kävely kuumentaa tunteita – kieltoa vaaditaan nyt kansalaisaloitteella

Urheilu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yksi suomalaisten tunteita viime viikkoina kuumentaneista puheenaiheista ei suinkaan liity esimerkiksi presidentinvaaleihin. Somessa on käyty kiivasta keskustelua hiihtoladuilla kävelemisestä.

Hiihtäjät ovat raivoissaan kävelijöille, jotka aiheuttavat vaurioita hiihtoladuille kävellessään niillä. Kävelijöiden mukaan hiihtoladuilla on puolestaan viety kävelijöiden reitit. Ajan tyylin mukaisesti asiasta on onnistuttu käymään hyvin vähän sivistynyttä keskustelua, joka ei sortuisi toisen osapuolen syyttelyyn.

Kävelijöille suivaantuneet hiihtäjät ovat jopa aloittaneet kansalaisaloitteen asiaan liittyen. Siinä vaaditaan, että hiihtoladuilla käveleminen kiellettäisiin laissa. 17. tammikuuta Kansalaisaloite.fi-palveluun perustettu aloite on kerännyt tammikuun loppuun mennessä yli 3 500 kannatusilmoitusta.

– Nykyisessä tilanteessa kunnat pyrkivät monin eri tavoin kieltämään latujen pilaamista kävellen. Keinot ovat kuitenkin epäselviä ja tehottomia, sillä laissa ei ole yksiselitteisesti kielletty ladulla kävelemistä, aloitteen perustelussa kerrotaan.

– Ladulla kävelystä tulee määrätä mahdollisten vahingonkorvausten lisäksi 70 euron rikesakko. Näin voidaan varmistaa sääntöjen tehokas noudattaminen, perustelussa vaaditaan.