Aamiaismurojen syönti voi lisätä muistisairauden riskiä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tutkijoiden mukaan päivittäin nautittu kulhollinen muroja voi lisätä dementian riskiä. Syy on tiamiini-nimisessä vitamiinissa, joka tunnetaan myös nimellä B1-vitamiini. Tiamiini liittyy muistin ja ajattelun toimintoihin. B1-vitamiinia löytyy useista suosituista aamiaismuroista.

Tutkijoiden mukaan sen määrä tulee olla tasapainossa, sillä riittämätön tiamiinin saaminen on yhdistetty jo aiemmin terveysongelmiin. Nyt on kuitenkin ensimmäistä kertaa osoitettu, että liiallisella käytöllä on myös haitallisia vaikutuksia aivoille, MedPage Today uutisoi.

– Tiamiinin puute voi johtaa riittämättömään energian saantiin aivojen hermosoluissa, mikä voi heikentää kognitiivista toimintaa. Tutkimuksemme korostaa, että on tärkeää ylläpitää optimaalista tiamiinin saantitasoa ikääntyneessä väestössä kognitiivisen heikkenemisen estämiseksi, tutkijat selventävät ja analyysin valossa liiallinen tiamiinimäärä aiheuttaa dementiaan sairastumisen riskin kasvua.