Tutkimus: Avioliitto ei lisää ihmisen onnellisuutta

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Avioliitto ei tee ihmisistä onnellisempia tai terveempiä kuin sinkuista. Itseasiassa tutkijoiden mukaan on erittäin vähän – tai jos ollenkaan – todisteita siitä, että alttarille käveleminen ja puolisoksi ryhtyminen tekisi elämästä jollain tasolla parempaa pitkällä aikavälillä.

Naimaonni on käsite, jota tohtori Bella DePaulo murtaa todenteolla uuden tutkimuksensa siivittämänä. Hän on johtanut avioliitto-onneen liittyvää tutkimusta Kalifornian yliopistossa Santa Barbarassa. Tuloksia hänen tekemistä havainnoistaan esitellään kirjassa Single At Heart: The Power, Freedom And Heart-Filling Joy Of Single Life.

– Media ja jopa tieteelliset lehdet ovat täynnä väitteitä, joiden mukaan avioliitto on hyväksi terveydelle ja hyvinvoinnille. Tutkimuksessa lähempi tarkastelu ottaa huomioon nämä metodologiset ennakkoluulot. Löydökset osoittavat, että tällaiset väitteet antavat usein vääriä tietoja tai liioittelevat aiempien tutkimusten tuloksia. Todellisuudessa sinkkujen onnellisuuden ja terveyden taso ei juurikaan eroa naimisissa olevista, hän napauttaa.