Tiesitkö? Tästä lonkeron harmaa väri johtuu

Ruoka · Tim Isokivi

Suomalaisten rakastama perinteinen greippilonkero on tyypillisesti harmaata. Väri yhdistetään lonkeroon niin vahvasti, että harmaa on muodostunut yhdeksi lonkeron lempinimistä. Perinteisen lonkeron harmaan värin syy voi kuitenkin yllättää.

– Perinteinen harmaa greippilonkero sisältää vettä, giniä, sokeria, hiilidioksidia sekä aromi- ja sameutusaineita. Harmaa väri tulee sameutusaineesta ja maku ginistä, sokerista ja aromeista. Mutta jos lonkerossa käytetään greippimehua, se on kaikkea muuta kuin harmaata ja maistuukin aivan toisenlaiselta, kerrotaan Sinebrychoffin tuoreessa tiedotteessa.

Sinebrychoff on lanseerannut Koff Long Drink Juiced Grapefruit -lonkeron, jossa aitoa greippimehua on yhtiön mukaan kahdeksan prosenttia. Yhtiön mukaan tavoitteena oli tehdä perinteisestä greippilonkerosta kiinnostavampi.

Lonkerona tunnettu suomalainen long drink kehitettiin vuonna 1952 Helsingin olympialaisia varten. Suuren suosion myötä juomaa tuotiin myyntiin ympäri Suomen. Se nousi vuosien saatossa Suomen suosituimpien mietojen alkoholijuomien joukkoon.