Huolestuttava tilasto: Peräti 12 prosenttia maailman ihmisistä lihavia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

On yleisesti tiedossa, että ihmisen painosta suurin osa muodostuu siitä, mitä suuhunsa panee. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan 70 prosenttia painosta muodostuu ruokavaliosta ja 30 prosenttia aktiivisuudesta. Arvostetussa tiedelehti Lancetissa on julkaistu tutkimus, jonka mukaan joka kahdeksas maailman ihminen on lihava.

Lihavien aikuisten määrä on yli kaksinkertaistunut vuodesta 1990, ja suurimpana syynä on ruokavaliomuutokset. Maailman terveysjärjestön WHO:n lehdistötiedotteen mukaan 5–19-vuotiaiden lasten liikalihavuus on peräti nelinkertaistunut. Syy on tässäkin tapauksessa se, mitä lapsille syötetään.

– Meillä on markkinoilla aivan liian paljon prosessoitua ruokaa, jossa on painonnousua aiheuttavia kemikaaleja, Dr. Marc Siegel kommentoi Fox Newsille ja parahtaa, että lihavuus kasvaa räjähdysmäisesti.

Liikalihavuuden pääasiallisin syy on huono ruokavalio, joka sisältää liian paljon hiilihydraatteja ja rasvoja sekä sangen vähän proteiineja ja vihanneksia. Siegel ehdottaakin liikalihavuuden torjumista lisäämällä vihannesten, kuidun ja kalan saantia sekä vähentämällä alkoholin, leivän, pastan, riisin ja jälkiruokien kulutusta. Hänen mukaansa avain ihmisten terveyteen löytyy maatiloilta ja puhtaasta ruoasta, joka tulee suoraan ja ilman käsittelyä ravinnoksi pöytään.

Liikalihavuus on maailman yleisin syy ennenaikaisiin kuolemiin, koska se aiheuttaa 30 eri sairautta, kuten sydän- ja verisuonisairauksia, diabetestä ja syöpiä sekä aivohalvauksia.

Lähde: Lancet